همه چیز درباره روش نگهداری گیاه پتوس یا پوتوس
گیاه پتوس یا پوتوس که در بسیاری از خانهها یافت میشود، یکی از جذابترین و آسان ترین گیاهان برای نگهداری است. این گیاه به عنوان محبوبترین گیاه آپارتمانی شناخته میشود و شاید در بسیاری از گلفروشیها آن را دیده باشید. علت محبوبیت پتوس نه تنها ظاهر زیبای آن، بلکه پرورش آسان آن است. با رعایت چند نکته ساده میتوانید شرایط مطلوبی برای رشد این گیاه فراهم کنید و از پرورش آن لذت ببرید. در این مقاله، ما تصمیم گرفتهایم که اطلاعات جامعی در مورد روشهای نگهداری این گیاه به شما ارائه دهیم. پس اگر به دنبال اطلاعاتی در این زمینه هستید، با ما همراه باشید تا به تمامی سوالاتتان پاسخ دهیم.
نکات مربوط به نگهداری از گیاه پتوس یا پتوس
در مورد نگهداری از این گیاه، سوالات رایجی وجود دارد که در این بخش به آنها پاسخ خواهیم داد؛ از جمله نور، میزان آبیاری، کوددهی و موارد دیگر. در ادامه به همه سوالات شما پاسخ داده میشود.
میزان آبیاری گیاه پوتوس
اولین نکته مهم در مورد هر گیاه، میزان آبیاری آن است. گیاه پتوس از جمله گیاهانی است که نباید در آبیاری آن افراط کرد. آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه میشود. بنابراین به زمان آبیاری دقت کنید. بهتر است گیاه پتوس را بدون برنامهریزی خاصی آبیاری نکنید. به طور مرتب خاک گیاه را چک کنید یا با فرو بردن انگشتتان در خاک، میزان رطوبت را بسنجید. اگر خاک نزدیک به خشک شدن بود، میتوانید آبیاری را انجام دهید. نکته دیگر این است که مقدار آبی که به گیاه پتوس میدهید، مهم است. مقدار آب باید به گونهای باشد که تمامی خاک گیاه آبیاری شود و اضافات آن از سوراخ زیر گلدان خارج شود. پس بهتر است گلدانی با زهکشی مناسب داشته باشید. اگر این نکته را رعایت نکنید و کل سطح خاک را خیس نکنید، آبیاری به درستی انجام نشده و ریشه گیاه به تمامی قسمتها آب نمیخورد.
میزان نور مورد نیاز
برای نگهداری از گیاه پتوس، نور اهمیت بسیار زیادی دارد. پتوس به نور زیاد اما غیرمستقیم نیاز دارد. اگر اتاق شما نور متوسط یا کمی دارد، گیاه پتوس دچار مشکل نمیشود؛ اما اگر نور کم باشد، سرعت رشد آن کاهش مییابد. حتماً مراقب باشید که پتوس در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد. جالب است بدانید که حتی نور لامپ فلورسنت هم میتواند برای رشد این گیاه کافی باشد. به همین دلیل پتوس یکی از محبوبترین گیاهان آپارتمانی است. ما توصیه میکنیم زمانی که از این گیاه نگهداری میکنید، هر چند وقت یکبار آن را بچرخانید تا قسمتهای مختلف گیاه بتوانند نور خورشید را دریافت کنند. این کار باعث بهبود فرآیند فتوسنتز و تسریع رشد گیاه خواهد شد.
میزان کوددهی
یک نکته مهم در نگهداری از پتوس، نیاز به کوددهی است. پتوس برای رشد بهتر به کود نیاز دارد. توصیه میکنیم در فصل بهار و تابستان، هر دو هفته یکبار از کود مایع استفاده کنید. بهتر است کوددهی را همزمان با آبیاری انجام دهید، زیرا اگر بدون آبیاری باشد، ریشههای گیاه میسوزد. در مصرف کود زیادهروی نکنید و حتماً کود را رقیق کرده و به گیاه بدهید تا آسیب نبیند.
در فصل زمستان و پاییز، کوددهی توصیه نمیشود، زیرا پتوس در این دوران استراحت میکند و نیازی به رشد ندارد. اگر در این زمان به گیاه کود بدهید، نمک در خاک جمع شده و به مرور زمان ریشه را از بین میبرد. کوددهی باید زمانی انجام شود که گیاه در شرایط پرتنش قرار نداشته باشد؛ مثلاً اگر گیاه خشک شده یا در آب غرق شده است، کوددهی نباید انجام شود، زیرا شرایط رشد را بدتر میکند.
نگهداری از پتوس داخل آب
احتمالاً خیلی از گیاهان پتوس را دیدهاید که خاک ندارند و داخل آب نگهداری میشوند و این سوال برایتان پیش میآید که چگونه میتوان در چنین شرایطی از این گیاه نگهداری کرد و آن را رشد داد. اول از همه باید گفت که پتوس در دستهبندی گیاهان گرمسیری قرار میگیرد. اگر آن را داخل آب نگهداری کنید، باز هم قابلیت ریشه زدن خواهد داشت. فقط باید یک گلدان شیشهای داشته باشید؛ گلدان شیشهای که خیلی هم گران قیمت نباشد و کمی کود مایع و آب داخل آن باشد. برای نگهداری از پتوس داخل آب باید نکات زیر را رعایت کنید.
اول از همه اینکه آب تمیز داخل ظرف بریزید و ظرفی را انتخاب کنید که کاملاً شفاف و تمیز باشد. خیلیها به سراغ شیشه مربا میروند که هیچ اشکالی ندارد. به این علت به شفافیت تاکید داریم تا بتوانید تغییرات ریشه را خیلی راحت مشاهده کنید. معمولاً آب لوله کشی گزینه مناسبی برای این مدل از نگهداری است و قابلیت رشد را برای گیاه فراهم میکند اما اگر در مناطقی زندگی میکنید که مقدار زیادی کلر داخل آب لوله کشی وجود دارد، ما توصیه میکنیم داخل ظرف روباز این کار را انجام دهید و کمی صبر کنید. مثلاً ۱۲ ساعت صبر کنید تا آب داخل ظرف بماند و کلرهای آن به طور کامل از بین برود و برای آبیاری از همین آب استفاده کنید.
قبل از اینکه قلمه گیاه پتوس داخل آب قرار داده شود، ما توصیه میکنیم چند قطره کود مایع هم حتماً به آب اضافه کرده باشید. نیاز نیست که به سراغ کود خاصی بروید. هر مدل از کود مایع میتواند برای این گیاه مناسب باشد.
اکنون زمان مناسبی است که قلمه را داخل آب بگذارید. فقط نکته مهمی وجود دارد که باید به آن دقت کنید و آن هم این است تمام بخشهایی که بریده شدهاند، حتماً باید با آب برخورد داشته باشند و آب به طور کامل آنها را احاطه کند. کافی است که چند هفته صبوری به خرج دهید و بعد میتوانید ریشهها را روی قلم به راحتی ببینید. به مرور زمان ریشهها رشد پیدا میکنند و یک گیاه پتوس را خواهید داشت.
برای تعویض آب گلدان هر دو هفته الی سه هفته یک بار بازه زمانی مناسبی است. علت هم این است که آبی که داخل گلدان ریختهاید، کم کم و به تدریج فاقد اکسیژن میشود و کمبود اکسیژن هم میتواند تاثیر منفی داشته باشد.
همیشه حواستان باشد که ریشههای گیاه توسط آب احاطه شده باشد. برای اینکه بهترین رشد را تجربه کنید، هر چهار الی ۶ هفته دوباره کوددهی را انجام دهید. فقط باید دقت کنید که کود رقیق شده باشد مثلاً اگر روی بستهبندی نوشته شده یک لیتر آب با کود استفاده کنید، شما ۴ لیتر آب استفاده کنید یا خیلی رقیق شود. ممکن است در طول این مدت زمانی که پتوس را داخل آب پرورش میدهید، شاهد رشد جلبکها باشید. اصلا جای نگرانی نیست.
یک سری مواد شیمیایی مخصوص برای از بین بردن جلبکها وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید اما این نکته را هم در نظر بگیرید که پتوس هم آسیب میبیند. در نتیجه به جای این روش میتوانید مسواک قدیمی یا پارچه کوچک بردارید و کمی ساییدگی روی جلبکهای گلدان ایجاد کنید تا از بین برود و بعد از آن هم گلان را به طور کامل شستشو دهید تا اثری از جلبکها باقی نماند.
سپس گلدان را هم عوض کنید و آب تازه داخل آن بریزید تا خیالتان راحت باشد با جلبکها هم برخوردی ندارد.
انواع پوتوس
همه نکاتی که برای شما توضیح دادیم، قابل اجرا برای انواع پوتوس هستند. اما سوال اینجاست که پوتوس چه انواعی دارد؟ معمولاً دو نوع پتوس در منازل نگهداری میشوند که به آنها اشاره میکنیم:
پوتوس ابلق
پتوس ابلق که دارای رگههای نقرهای زیباست، یکی از جذابترین انواع پوتوس است. این گیاه رونده برای آویزان کردن از سقف و قفسهها بسیار مناسب است. علاوه بر ظاهر جذاب، پتوس ابلق قابلیت تصفیه هوا را دارد و میتواند از وجود فرمالدهید و کربن دیاکسید در محیط جلوگیری کند.
پوتوس طلایی
پتوس یا پوتوس طلایی یکی از محبوبترین انواع آپارتمانی است. برگهای آن سبز با رگههایی از رنگ زرد و طلایی است که ظاهر بسیار شیکی دارد. این نوع پوتوس قابلیت رشد در هر محیطی را دارد و به عنوان پیچک شیطانی نیز شناخته میشود. حتی در مناطق کمنور نیز میتوانید از این گیاه نگهداری کنید. پتوس طلایی نیز رونده است و میتواند داخل قفسههای دیوار یا پنجره خانه نگهداری شود و جذابیت زیادی به فضا ببخشد.
آیا گیاه پتوس سمی است؟
بله، گیاه پتوس در دستهبندی گیاهان سمی قرار میگیرد. به همین دلیل توصیه میشود آن را دور از دسترس حیوانات خانگی و کودکان نگهداری کنید. در صورت خورده شدن این گیاه، میتواند باعث مسمومیت و آسیبهای جدی شود.
علل زرد شدن برگ گیاه پتوس
بسیاری از شما پرسیدهاید که چرا برگهای گیاه پتوس زرد میشوند و چه اشتباهاتی در نگهداری آن ممکن است به زرد شدن گیاه منجر شود. همراه ما باشید تا دلایل زرد شدن برگهای پتوس را به طور کامل بررسی کنیم.
هوای خیلی سرد یا هوای خیلی گرم
پتوس نباید در معرض آب و هوای خیلی گرم یا خیلی سرد قرار بگیرد. باید یک بازه دمایی ایدهآل برای آن در نظر بگیرید که بازه دمایی بین ۲۱ تا ۳۲ درجه سانتیگراد گزینه مناسبی است و رشد عالی خواهد داشت. ۱۰ درجه سانتیگراد دمای حداقلی است که گیاه پتوس میتواند آن را تحمل کند. زمانی که میخواهید از پتوس نگهداری کنید و آن را خارج از خانه یعنی مثلاً در فضای بالکن یا حیاط قرار دهید، مراقب باشید که خیلی در معرض هوای گرم یا سرد قرار نگیرد، زیرا احتمال زرد شدن برگها وجود دارد. بهترین حالت این است که داخل آپارتمان باشد.
کنه تار عنکبوتی
مورد دیگری که میتواند باعث زرد شدن برگ گیاه پوتوس باشد، کنه تار عنکبوتی است که معمولاً به خیلی از گیاهان آسیب وارد میکند. این تنهها خیلی ریز هستند و ممکن است اصلاً آنها را نبینید. اما اگر کمی دقیق شوید، شاید بتوانید آنها را پیدا کنید. اگر دیدید که چنین کنههایی به وجود آمدهاند؛ به مرور زمان شاهد زردی برگها، تکه تکه شدن یا زبر شدن آنها خواهید بود. کاری که باید انجام دهید، این است که داخل یک بطری اسپری آب ولرم بریزید و آن را به کل قسمتهای گیاه اسپری کنید تا کنهها به طور کامل از بین برود. برای محافظت بیشتر ترکیب آب و صابون را هم اسپری کنید که معمولاً هر دو هفته یکبار برای انجام این کار مناسب است.
کمبود مواد مغذی یا کوددهی خیلی زیاد
در استفاده از مواد مغذی هم باید تعادل به خرج دهید. گاهی اوقات ممکن است پتوس داخل یک خاک مناسب قرار بگیرد و شما از کوددهی صرف نظر کنید که اشتباه است و ممکن است برگ آنها را زرد کند. گاهی اوقات ممکن در کوددهی زیادهروی کنید که آن هم آسیب زننده است و باز هم باعث زرد شدن برگ گیاه میشود. بهترین حالتی که میتوانید رعایت کنید، این است که زمانی که پتوس در دوره رشد قرار گرفته، هر سه ماه یکبار کوددهی به آن را انجام دهید.
عفونت قارچی
از دیگر دلایلی که میتواند باعث زرد شدن برگها باشد، عفونت قارچی است و به خاطر آبیاری بیش از حد رخ میدهد. یعنی اگر رطوبت یا خیسی خیلی زیاد باشد، با این عفونت مواجه میشوید زیرا خاک همیشه خیس است. عفونت میتواند مانع از دریافت مواد و عناصر ضروری شود و ریشه را به مرور زمان پوسیده میکند و برگها را هم زرد میکند.
رطوبت خیلی زیاد
آبیاری بیش از حد، برگها را زرد و گاهی اوقات ریشه را پوسیده میکند. زمانی که از پتوس یا همان پوتوس نگهداری میکنید، باید در آبیاری خیلی دقت داشته باشید. اگر خاک پتوس همیشه خیس باشد، گیاه را فاسد میکند و برگها را هم تضعیف میکند.
نور خیلی زیاد
قرار دادن پتوس در معرض نور مستقیم و زیاد اشتباه است و میتواند باعث زرد شدن برگها شود. این گیاه به نور معتدل نیاز دارد. اگر نور زیاد و مستقیم به آن بتابد، برگها زرد شده و یا دچار سوختگی میشوند.
نحوه تکثیر پتوس
زمانی که میخواهید از پتوس یا همان پوتوس نگهداری کنید، باید روش تکثیر را هم بلد باشید که معمولاً قلمه زنی بهترین راه است. برای تکثیر حدوداً به ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر از ساقه نیاز دارید و حتماً باید دقیقاً در زیر گره بریده شود. اگر میخواهید همه چیز ایده آل باشد، ما توصیه میکنیم قلمه شما حداقل دو گره و ۴ برگ داشته باشد. حال انتخاب با خودتان است که آن را داخل آب بگذارید یا داخل خاک. همانطور که دیدید تکثیر پتوس اصلاً کار سختی نیست و هر زمان که ریشه دهی شروع شود، سرعت رشد افزایش پیدا میکند. فقط بعد از ریشهدهی نباید بستر رشدش را تغییر دهید و کارتان خیلی سخت میشود. اگر عجله داشتید و قلمه را داخل آب گذاشته بودید، باید صبر کنید که گیاه تا حدی بزرگ شود و بعد آن را وارد خاک کنید.
جمع بندی
پوتوس جزو گیاهان محبوبی است که خیلیها در محیط آپارتمان آن را نگهداری میکنند. علت هم این است که به نور خیلی زیادی نیاز ندارد و شرایط رشد و نگهداری از آن سخت نیست؛ حتی شما میتوانید بدون خاک هم این گیاه را پرورش دهید. فقط باید یک سری نکات کلیدی را برای نگهداری از این گیاه را رعایت کنید که ما در این مبحث به آنها اشاره کردیم و برایتان توضیح دادیم. در نتیجه اکنون میدانید که چگونه پتوس میتواند بهترین رشد را داشته باشد و چگونه باید از زرد شدن برگ این گیاه جلوگیری کرد و آن را تکثیر کرد.
برخی از سوالات متداول
در مورد نگهداری از گیاه پوتوس یک سری سوالات رایج وجود دارد که در این قسمت به آنها پاسخ داده میشود.
- علت ریختن برگهای پتوس چیست؟
گاهی اوقات خشکی بیش از حد میتواند باعث ریختن برگهای پوتوس شود.
- چرا گیاه پوتوس گاها چروک می شود؟
معمولاً سرمای بیش از حد هوا باعث چروک شدن گیاه پوتوس میشود.
- آیا پتوس گیاه سمی است؟
بله. اگر گیاه پتوس خورده شود، مسمومیت ایجاد خواهد کرد. پس باید از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه داشته شود.